fbpx
 

ПП МИР настояват управляващите незабавно да оттеглят унизителното предложение за болничните | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

ноември 16, 2019

Осигуряваш се, плащаш, боледуваш пак плащаш!

Така накратко може да се обобщи предложението на управляващите първият ден от болничния да остане за сметка на работника.

Държавата поиска от 01 януари 2020 г. осигурителната система да плаща обезщетения за отпуск по болест от четвъртия ден. До сега работодателите плащаха 100% от полагаемото се възнаграждение за първия ден, но не повече от 15 пъти в годината, а осигурителният институт поема сметката от втория ден на заболяването, като покрива 80% от дохода, върху който са правени осигуровки.

Според вносителите на предложението (въпреки, че от управляващата коалиция не признават кой е авторът) целта на предложената промяна е да се въведе контрол върху издаването на все повече и повече болнични.

В тази връзка от най-младата българска партия МИР поискаха управляващата коалиция ГЕРБ-ВМРО-НФСБ незабавно да оттегли това унизително, според тях,  предложение и да спре да мисли първо за фиска и чак след това за хората и бизнеса.

Безспорно фалшиви болнични има, но по данни на самия НОИ те са не повече от 20% от всички проверени болнични, които са обжалвани и отменени в съда. Тоест 80% от болничните са напълно редовни и са наистина на заболели хора.

„Трябва ли заради 20% фалшиви болнични държавата да накаже всички болни българи!?“, питат от ПП МИР в своя позиция по темата и категорично се противопоставят осигурителния институт да прехвърля тежестта върху работодателя и работника.

„Няма основание, след като работникът плаща коректно своите вноски, някой да му прехвърля тежести по упражняването на неговите права, които осигурителната система би трябвало да му гарантира” коментира д-р Ирена Парунева, член на Националния изпълнителен съвет на ПП МИР.

Според нея, ако целта е превенция срещу фалшивите болнични, контролът може да се затегне чрез електронизация на дейността. „За да се преборим с фактора фалшив болничен от ПП МИР предлагаме да се премине към вариант изграждане на електронна система, в която болничните се регистрират от лекарите и се наблюдават в реално време от всички контролни институции – НОИ, НЗОК, а защо не и от НАП, а работодателят се информира автоматично” предложи Парунева като подчерта, че такава контролирана система силно ще демотивира лекаря да лъже държавата и няма да издаде фалшив болничен.

Увеличаването на размера на санкциите, както и подвеждането под отговорност за издаването на документи с невярно съдържание определено ще допринесе за дисциплинирането на всички участници категорични са още от МИР.