fbpx
 

Честваме Международният ден на незрящите хора и Световен ден на добротата | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

ноември 13, 2019

Днес е Международният ден на незрящите хора и Световен ден на добротата.

Двата дни се отбелязват заедно не случайно.

Незрящите хора се нуждаят от подкрепата на зрящите, а добрите хора винаги изпитват вътрешна потребност да помагат на нуждаещите се.

Международният ден на незрящите хора е избран от ООН през 1946 г. съвсем не случайно. 13 ноември е рождената дата на френския педагог Валентин Аюи, който отчита съществуващата несправедливост към незрящите хора и се заема да направи живота им по-достоен. Валентин Аюи основава през 1784 г. в собствения си дом в Париж първото в света училище за незрящи деца и демонстрира метода си за обучението им посредством разработения от него релефно-линеен шрифт “унициал”.

Отбелязването на Световният ден на добротата също не е случайно. На този ден през 1998 г. в Токио е открита първата конференция на Световното движение за доброта. Според изследванията на психолози от Япония и САЩ, колкото повече добри постъпки вършим, толкова по-щастливи се чувстваме. Когато човек прави нещо добро за другите, неговият мозък изработва по-голямо количество ендорфин и серотонин – хормони на щастието.

Нека всеки един от нас ежедневно да прави добро и бъде добър с всички около себе си.

Нека ежедневно да помагаме и бъдем съпричастни с хората, които имат нужда от помощ.

Нека за нас всеки ден да бъде ден на ДОБРОТАТА!

ПП МИР