fbpx
 

Инж. Симеон Славчев, ПП МИР пред offnews.bg: В София трябва да се смени модела на управление | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

октомври 25, 2019

Всички проблеми на София могат да бъдат решени, но това не става с политиканстване, а с прагматизъм и с експертен и професионален подход, заяви инж. Симеон Славчев от политическата партия „МИР“.

Инж. Славчев, какво успяхте да свършите като общински съветник досега и кои са политиките, които ще продължите да следвате и в следващия си мандат?

Работата ми в Столичния общински съвет през изминалия мандат беше по много различни теми и каузи. Бях член на три от най-важните комисии – транспорт и туризъм, инженерна инфраструктура и енергийно планиране и здравеопазване и социална политика. Участвах и във временната комисия по проблемите на Природен парк „Витоша”, чието създаване беше инициирано „Политическа група 5”, на която бях съпредседател. За съжаление се оказа, че управляващите от ГЕРБ през миналия мандат нямаха интерес към проблемите на Витоша и комисията се свика само няколко пъти, и не реши нито един от проблемите на природния парк.

Работих също и по редица проблеми, включително този за достъпа на жителите на Бистрица до метрото, където успяхме да осигурим нужния транспорт. Бях първият общински съветник, който направи проверка на прословутия ремонт на „Граф Игнатиев”, след което избухна скандалът.

Една от най-важните каузи, за която се преборих, беше премахването на незаконния паркинг пред символа на София и цяла България – храм-паметникът Св. „Александър Невски”. Друга моя кауза беше достъпната градска среда в София. Още в началото на мандата на Общинския съвет по мое предложение комисията по архитектура и градоустройство прие името и достъпна градска среда. Тук също имам спечелена кауза, защото моето предложение за приемане на декларация за достъпност беше приета с пълен консенсус от Столичния общински съвет.

Работих и по много други въпроси, бях в постоянен диалог и взаимодействие с гражданите през целия мандат, и ми е трудно с няколко изречения да опиша всичко.

В следващия мандат моя лична кауза ще бъде спиране на изграждането на завода за изгаряне на отпадъци в центъра на София. Този завод е вреден за здравето на столичани и допълнително ще замърсява и без това силно замърсения въздух на столицата. Друг основен проблем, който незабавно трябва да се реши, е липсата на места в детските градини и ясли по местоживеене.

Решим ли е проблемът с паркирането в София?

Всички проблеми на София могат да бъдат решени, но това не става с политиканстване, а с прагматизъм и с експертен и професионален подход. При нас в политическа партия МИР са едни от най-добрите транспортни експерти. Те са проучили голяма част от добрите примери в другите европейски столици. Едно от нашите предложения е да се изградят чрез публично-частно партньорство във всички квартали на София общински паркинги на няколко нива. По този начин ще се освободят голяма част от тротоарите и алеите пред блоковете и ще има повече пространство за хората. Така и градската среда ще стане достъпна.

Превръщането на градския транспорт в бърз и удобен за всички е също един от приоритетите на ПП МИР в София. Чрез приоритизирането на градския транспорт и изграждането на бус-ленти, всеки столичанин ще стига много по-бързо до своето работно място или за там, където е тръгнал. Това ще мотивира всеки един столичанин да ползва градския транспорт, вместо личния си автомобил, което ще допринесе и за подобряването на чистотата на въздуха.

Какво да очаква градът ни по отношение на чистия въздух?

Една от най-сериозните битки, в които участвах през изминалия мандат беше тази за чистия въздух на София. За голямо съжаление, управляващите от ГЕРБ взеха едно престъпно за столичани решение, а именно изграждането на завод за изгаряне на отпадъци в центъра на София. Този завод ще замърсява града допълнително с фини прахови частици, а ние не можем да си го позволим, защото София и сега е на първо място в страната и Европа по астматични заболявания. Нещо повече – от мръсния въздух умират повече хора, отколкото при автомобилни катастрофи. Ето защо една от моите каузи в новия мандат на Общинския съвет ще бъде да спра войната със здравето на столичани. Битката за чистия въздух на София ще водя с всички сили и средства и съм убеден, че жителите на столицата ще ме подкрепят и включат лично в нея. Не случайно и в програмата на ПП МИР за София сме заложили намаляването на вредните емисии във въздуха. Имаме набелязани конкретни стъпки и мерки за това, така че в най-кратко време да се подобри чистотата на въздуха. Една от тези мерки е всяка седмица да се мият всички улици на София, в това число и малките вътрешно-квартални. За сравнение в момента улиците на София се мият веднъж на три месеца.

Смятате ли, че Витоша има нужда от повече грижи и поддържане?

Природен парк „Витоша” трябва да се върне на столичани и те да имат целогодишен достъп до планината. От ПП МИР предлагаме всички лифтове да се върнат за стопанисване и контрол в общината, а именно от общинското дружество „Столичен електротранспорт”. Достъпът до Витоша трябва да е постоянен и той да се осъществява само и единствено от екологичен транспорт, каквито са лифтовете и електробусите. Предлагаме да бъдат изградени екопътеки и специални маршрути за велосипедистите, както и съоръжения за масов спорт. София има уникално богатство, каквото е планината и превръщането на Витоша в място за туризъм, спорт и отдих е не само основен приоритет на ПП МИР, но и наша кауза.

Източник offnews.bg