fbpx
 

Симеон Славчев: В София да се изгради паметник на закрилника на българския народ Св. Йоан Рилски | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

октомври 19, 2019

Председателят на политическа партия МИР и водач на листата за общински съветници в София инж. Симеон Славчев предлага в столицата да бъде изграден паметник на небесния закрилник и покровител на българския народ – Св. Йоан Рилски Чудотворец.
Това свое предложение той направи днес, когато Българската православна църква почита най-известният български светец и основател на най-големия манастир в България – Рилския, по време на среща с граждани в район Младост, на която представи кандидата на ПП МИР за кмет на района Александър Лазаров.
„Св. Иван Рилски в продължение на повече от едно хилядолетие е почитан като небесен закрилник и покровител на българския народ. В народната памет и многовековна традиция Рилския чудотворец е образец за себеотдаване, безсребърничество, както и за любов към ближния и Родината. Той е дълбоко почитан и днес от българския народ, а името му носят десетки православни храмове, улици, училища, болници и учреждения. Св. Йоан Рилски Чудотворец е патрон и на българските будители и неговото име заедно с другите духовни водачи и велики личности от българската история като Св.св. Кирил и Методий, св. Климент Охридски, св. Паисий Хилендарски, Васил Левски, Христо Ботев и Иван Вазов, олицетворява духовната връзка на българите по света с Родината. За това най-логичното нещо е в центъра на столицата на България да бъде изграден паметник на небесния ни закрилник и духовен водач”, мотивира своето предложение инж. Симеон Славчев пред жителите на район Младост в София.
Заедно с изграждането на паметника на Св. Йоан Рилски Чудотворец председателя на най-младата партия в България МИР Симеон Славчев предлага да бъде изграден и паметник на Свети равноапостолен цар Борис-Михаил, покръстител на българския народ.
„Абсолютно недопустимо е българския владетел, който налага християнството и въвежда славянската писменост в България също да няма паметник в София”, каза още инж. Симеон Славчев. Той припомни и завета на митрополит Климент Търновски към православния българин – „Да пазим Православието като очите си – това е най-висока и свещена длъжност на всеки честен българин. И да не забравяме никога: има православие и нас, има и български народ, няма православие – няма и български народ”.
„Именно за това днес, когато почитаме небесния закрилник и покровител на българския народ, поемам ангажимент към всички столичани и към всички българи, че в новия мандат на Столичния общински съвет изграждането на паметници на Св. Йоан Рилски Чудотворец и Свети равноапостолен цар Борис-Михаил, покръстител на българския народ, ще бъде моя лична кауза”, каза водача на листата за общински съветници на политическа партия МИР в София инж. Симеон Славчев.