fbpx
 

Българската православна църква отбелязва паметта на Свети Йоан Рилски Чудотворец | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

октомври 19, 2019

Днес Българската православна църква отбелязва паметта на небесния закрилник и покровител на българския народ – Свети Йоан Рилски Чудотворец.

Той е най-известният български светец и отшелник и патрон и основател на най-големия манастир в България – Рилския. Свети Йоан Рилски Чудотворец е патрон и на българските будители и още приживе е наричан земен ангел и небесен жител.

Роден е през 876 г. в село Скрино, край Дупница, и умира на 18 август 946 г. Живее по времето на княз Борис I, цар Симеон Велики и цар Петър I, а най-дейните му години са при царуването на цар Петър I.

След смъртта си през 946 г. Св. Иван Рилски е погребан близо до основаната от него Рилска обител, но скоро след това цар Петър нарежда мощите му да бъдат пренесени в град Средец, днешна София. Вероятно тогава този първи и най-велик български светец е канонизиран. Около 989-992 г. неговите мощи са пренесени от цар Самуил и тогавашния български патриарх Герман-Гаврил в Средец. Това става на 19 октомври и от тогава на този ден се чества неговата памет.

По инициатива на Българския лекарски съюз от 1995 г. денят на Св. Йоан Рилски – 19 октомври става и ден на българския лекар. Денят се чества също като празник на Софийската духовна семинария, както и на миньорите.

Честит празник на всички български лекари!

Честит празник на всички българи!

Да сте живи и здрави и благословени!

Нека Свети Йоан Рилски Чудотворец да закриля вас, вашите семейства и целия български народ!

Бог да пази България и да благослови усилията на достойните, които творят добро!

ПП МИР