fbpx
 

Симеон Славчев разкри корупционна схема на “Софийска вода”, настоява кметът да отговаря | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

октомври 18, 2019

Общинският съветник и председател на Политическа партия МИР инж. Симеон Славчев настоява кметът на София Йорданка Фандъкова ясно и категорично да отговори на въпроси, свързани със сериозни нарушения при провеждането на обществена поръчка от „Софийска вода“ АД за избора на коагулант за пречистване на питейната вода на София. Припомняме, че този проблем беше разкрит публично от инж. Славчев и учени от БАН в началото на август, тази година. На специална пресконференция те изнесоха факти, свързани с проведена обществена поръчка за продукт, с който да се пречиства водата на София. Концесионерът „Софийска вода“АД  доста съмнително и с фалшифицирани документи е избрал гръцкия продукт Lubroflog 19, който освен, че се оказва по-скъп и нетраен, е и с неизяснен състав, което крие опасности за здравето на хората.

След като нито Фандъкова, нито Столична община реагираха, инж. Симеон Славчев подаде сигнал до прокуратурата. Въпреки информацията, изнесена в публичното пространство, нито една институция до момента не се зае сериозно с проверка на случая. Междувременно „Софийска вода“ пусна въпросният продукт в експлоатация, което означава че химикалът вече е във водопреносната мрежа на София.

„Случаят с пречистването на водата на София се случва или заради сериозна корупционна схема или заради професионално безхаберие и престъпно нехайство. И в двата случая става въпрос за престъпление“, каза председателят на ПП МИР и зам.-председател на Постоянната комисия за инженерна инфраструктура и енергийно планиране в Столичния общински съвет инж. Симеон Славчев.

„Със своите действия и бездействия Йорданка Фандъкова заплашва националната сигурност на страната, част от която е и питейната вода на София”, беше категоричен инж. Славчев. Той отправя четири конкретни въпроса към кмета на София и настоява столичани да получат незабавен отговор на тях.

Ето и въпросите на инж. Симеон Славчев към Фандъкова:

  1. Произвежда ли понастоящем гръцката фирма Lubroflog 19 като коагулант за пречистване на питейни води? От сайта й е видно, че произвежда три вида органични коагуланти Lubroflog, които не са подходящи за пречистване на питейни води. Също така, гръцката фирма не е регистрирала Lubroflog 19 като неорганичен търговски продукт, препоръчван при използването за питейни води в европейската листа за химикали REACH;
  2. Има ли канцерогенни съединения в състава на Lubroflog 19, тъй като не е посочен вида на използвания флокулант и няма представен анализ за съдържащата се органика в него;
  3. На кои питейни станции е приложен Lubroflog 19 освен на софийските? От направената справка се разбра, че на питейната станция на гр. Солун не се прилага Lubroflog 19, т.е. в представената документация по обществената поръчка TT1795 на „Софийска вода“ АД има документи с невярно съдържание.
  4. Защо обществената поръчка за доставка на гръцкия продукт Lubroflog 19 е 2 пъти по-скъпа в сравнение с използвания български търговски продукт с REACH регистрация и прилаган на софийските питейни станции от 2013 г. до подмяната му с неизвестния коагулант?

„Никой не може да си играе със здравето на столичани, то е безценно. Има сериозни доказателства за злоупотреби и закононарушения при провеждането на обществената поръчка и отговорността за това е изцяло на кмета на София. Химикалът вече е във водопреносната мрежа на София, което означава, че ако Фандъкова не реагира незабавно, то освен политическа, следва да понесе и наказателна отговорност”, завърши Симеон Славчев.

*Доказателство, че документите, с които е спечелена обществената поръчка, са подправени или фалшиви може да видите: Documents Sof.voda.