fbpx
 

Кандидат за кмет на Лозенец ще прави къмпинг в София | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

октомври 10, 2019

Георги Славчев, кандидат за кмет на Лозенец на МИР: Стоим върху „златна жила“ в сферата на туризма, но нищо не правим по въпроса.

„Караваните и кемперите отново са на мода. След бума на къмпирането през 60-те и 70-те години на миналия век, в момента отново се наблюдава възход на този начин на прекарване на свободното време. Освен забавление за западните пенсионери, къмпирането набира популярност и след младите семейства. Все повече млади хора прекарват свободното си време сред природата, а къмпирането в собствено превозно средство им дава свободата да посещават различни места без предварително планиране и то извън пределите на собствената им държава“, заяви Георги Славчев, кандидат за общински съветник и кмет на район Лозенец в София на ПП МИР.

Според данни на Европейската федерация на караваните през 2018 година в Европа има над 2 милиона кемпера и над 4 милиона каравани като се наблюдава постоянен ръст на регистрацията на нови ваканционни возила. Освен това, се увеличава и броя на къмпингите и кемпер стоповете в Европа. В момента той надвишава цифрата 30000. Като пример, в Австрия са над 3000, а само около Виена са десетки. Част от тях, освен цялата нужна инфраструктура, имат и непосредствен достъп до метро станция.

През последните години  се наблюдава сериозна заинтересованост от страна на чуждестранни туристи да посещават България с цел почивка чрез къмпиране. „Това е нормално, тъй като притежаваме уникални природни дадености. Стоим върху „златна жила“ в сферата на туризма – няма друга европейска столица с непосредствен ски курорт и освен това с възможност за достъпност  чрез метро линия?“, заяви Георги Славчев.

Като любител и поддръжник на фристайл почивката Георги Славчев подчертава, че пасивното отношение на управляващите към развиването на къмпинг –туризма граничи с престъпление.

„Бързо проучване в интернет пространството показва, че в България общият брой къмпинги и кемпер стопове възлиза на 65, от които повече от половината не бих нарекъл къмпинги, а по-скоро – охраняеми паркинги На територията на София има един къмпинг и два кемпер стопа. Излишно е да казвам, че на територията на Витоша броят е нулев“, категоричен е кандидатът за кмет на Лозенец Славчев.

Той обеща, че като общински съветник ще впрегне цялата си енергия и експертиза в каузата за достъпна Витоша и създаването на модерни европейски къмпинги на територията на Столична община.