fbpx
 

България отбелязва 142 години от Шипченската епопея | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

август 22, 2019

България отбелязва 142 години от Шипченската епопея, която изигра важна роля за изхода от Руско-турската война и Освобождението на България.

Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската Освободителна война през 1877-1878 г.

Боевете, които се водят от 21 до 26 август 1877 г. между защитниците на прохода и турската армия влизат в българската история под името Шипченска епопея.

Шипченската битка е поредица от три сражения през 1877 г., като задачата на малобройния руско-български отряд под командването на ген.Столетов, е да спре превъзхождащата я по численост армия на Сюлейман паша (около 27 000 души и резерв от 10 000). Руските войници и българските опълченци са се борили, за да не позволят на противника да премине Балкана и да се съедини с други вражески части в Североизточна България, където е бил обсаден Осман паша.

Жертвите, които руските полкове и българските дружини дават на Шипка и в полето на Шейново са огромни – 11 000 убити, ранени и безследно изчезнали, а над 9 000 са замръзналите и заболелите по време на Зимното шипченско стоене.

Въпреки всичко руските войници и българските опълченци превръщат прохода в непристъпна крепост, в затворена врата за настъплението на турците към Северна България и отворена врата за победния поход на руската армия към Цариград.

Дълбок поклон пред паметта на всички герои, дали живота си за Свободата на Отечеството!

Да живее България!

ПП МИР