fbpx
 

България отбелязва 142 години от Шипченската епопея | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

август 22, 2019

България отбелязва 142 години от Шипченската епопея, която изигра важна роля за изхода от Руско-турската война и Освобождението на България.

Отбраната на Шипченския проход е една от най-героичните и решаващи битки по време на Руско-турската Освободителна война през 1877-1878 г.

Боевете, които се водят от 21 до 26 август 1877 г. между защитниците на прохода и турската армия влизат в българската история под името Шипченска епопея.

Шипченската битка е поредица от три сражения през 1877 г., като задачата на малобройния руско-български отряд под командването на ген.Столетов, е да спре превъзхождащата я по численост армия на Сюлейман паша (около 27 000 души и резерв от 10 000). Руските войници и българските опълченци са се борили, за да не позволят на противника да премине Балкана и да се съедини с други вражески части в Североизточна България, където е бил обсаден Осман паша.

Жертвите, които руските полкове и българските дружини дават на Шипка и в полето на Шейново са огромни – 11 000 убити, ранени и безследно изчезнали, а над 9 000 са замръзналите и заболелите по време на Зимното шипченско стоене.

Въпреки всичко руските войници и българските опълченци превръщат прохода в непристъпна крепост, в затворена врата за настъплението на турците към Северна България и отворена врата за победния поход на руската армия към Цариград.

Дълбок поклон пред паметта на всички герои, дали живота си за Свободата на Отечеството!

Да живее България!

ПП МИР

Copyright by BoldThemes. All rights reserved.