fbpx
 

Отбелязваме успението на Йоан Рилски Чудотворец | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

август 18, 2019
Днес Българската православна църква чества успението на покровителя на българския народ Свети Йоан Рилски Чудотворец. Преподобни Йоан Рилски е най-великият български светец, небесен закрилник на целия български народ и основател на знаменития и най-величествен манастир в България – Рилския манастир.
Преподобният Иван Рилски е роден около 876 г. в село Скрино в Осоговската планина. Живял е по времето на княз Борис и сина му Владимир, на цар Симеон и на сина му Петър – време на широко разпространение на християнството в пределите на България. Като юноша той копнее да се посвети в служба на Бога, напуска родното си място и постъпва в манастир. След като приема монашеството напуска манастира и се скита на много места. Накрая се установява в Рила и основава Рилския манастир.
В края на живота си светецът се отдава на уединение в молитви Богу. Умира през 946 г. и е погребан в малката манастирска църква на Светата Рилска обител. Около 980 г. мощите му са открити и пренесени в София, а той е канонизиран за светец. През 1183 г. унгарците на крал Белла ІІІ превзели град София и отнесли мощите на преподобни Йоан Рилски в своята столица Гран (Естергом). И на унгарска земя, станали редица чудеса, някои от които дали възможност на унгарците да разберат, че мощите на светеца трябва да пребивават в неговата родна земя. След тригодишен престой в Унгария светите мощи били върнати обратно в София с много дарове. Кралят украсил ковчега със злато. През 1195 г. българският цар Асен І тържествено пренесъл мощите от София във Велико Търново – тогавашната столица на България. Сега мощите на св. Йоан Рилски Чудотворец почиват в неговата света Рилска обител.
Честит празник, приятели! Честит празник на целия български народ! Да сте живи и здрави и благословени! Нека Свети Йоан Рилски Чудотворец бъде винаги с всички нас, да ни пази, закриля и помага! На многая лета!
ПП МИР