fbpx
 

99 години по-късно сме точно там, където ни постави Ньойския договор | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

август 9, 2019

Преди 99 години на днешния 9 август влиза в сила Ньойският мирен договор, който поставя България на колене.

След поражението от Първата световна война, България изпраща в Париж делегати, които да водят преговорите за подписването на мирен договор с победителите във войната.

След двумесечен, кошмарен престой, на 19 септември 1919 в министерството на външните работи на Франция Клемансо връчва официално на Българската делегация условията за мир.

България има 25 дни да приеме или възрази на условията. След преразглеждане на България ще бъде даден нов срок за мир.

Окончателният договор е подписан на 27 ноември 1919 г. от министър-председателя Александър Стамболийски.

Заради тежките клаузи в него Стамболийски чупи писалката си.

Ньойският договор влиза в сила на 9 август 1920 г.

България предава Западните покрайнини – селата в Кулско, областите около Босилеград, Цариброд и Струмица на Сърбия. Гърция получава Беломорска Тракия Гърция, а Румъния Южна Добруджа.

Освен парчетата територия, които биват откъснати заедно с населението българските земи, на България са наложени и редица забрани.

България губи правото си да притежава модерни военни технологии, флот и авиация, а задължителната военна служба е отменена.

Сухопътните сили трябвало да не надминават 33 000 души, включително полицията.

99 години след влизането в сила на Ньойския договор министър председателят на България отново подписа договор, с тежестта на Ньойския.

Закупуването на 8 изтребителя F-16 за цена от над 2 млр. Долара, със 100 % авансово плащане, поставя България и най-вече българският народ, за пореден път, на колене.

… Въпросът е дали Борисов е счупил химикалката… ако не, мястото й е в Историческия музей, за да се знае и гледа от поколенията с какво бе подписана съдбата на децата ни.