fbpx
 

ДЕКЛАРАЦИЯ– ОБРЪЩЕНИЕ на политическа партия "МИР” (Морал, Инициативност, Родолюбие) по повод сделката на правителството за закупуване на 8 самолета "F-16 бл.70" | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

юли 23, 2019

На 3 юни т.г. Конгресът на САЩ  одобри инвестиционна рамка за продажбата на България на осем самолета-изтребители „F–16-бл.70″ на стойност  1.67 млрд. щ. долара. Убедени сме, че България има нужда от подновяване на авиопарка, има нужда от провеждането на тренировъчни полети и от охрана на въздушната ни граница, но сме убедени, че високоуважаваните от нас американски конгресмени при приемането на това си решение не са били известени за редица особености, свързани с материалните  възможности на нашия народ, ограничаващи в този исторически момент необходимостта от закупуването на точно този вид скъпоструващо  въоръжение.

На 10 юни 2019 г., на сайта на Атлантическия съвет във Вашингтон бе публикувана редакционна статия, озаглавена: “ Съединените щати и Централна Европа: второ столетие сътрудничество„, в която се констатира , че според проведено социологическо изследване едва 7% от населението на страната възприемат Руската федерация като заплаха за България, а 25% определят като заплаха за националната ни сигурност Съединените щати. Следователно , в настоящия момент, а и в обозримо бъдеще, имайки предвид и традиционните  добросъседски отношения между народите  на РБ  и РФ, едва ли се налага българската държава да придобива такова скъпо въоръжение.

България има нужда от осигуряването на подобна авиационна техника, и на основата  на „Вашингтонския договор“, би следвало при настъпването на критични обстоятелства за сигурността на страната  да бъде  задействан чл.5 от Договора за НАТО и да се осигури всичко необходимо за колективната защита на сигурността на България като член на Алианса.

Предвид казаното, молим при определяне на окончателната позиция на американската страна да се вземат под внимание следните обстоятелства:

– България е най-бедната страна сред членовете  на ЕС , като от седем милиона граждани, пенсионерите са  2,1 млн.души, а приблизително  19% от цялото населението  на страната оцелява с месечен  доход, който е  под  прага на бедността  и за 2019 година е около 200 щ.долара;

– според публикуваната  информация,  договорения боекомлект, резервните части и агрегатите, обучението на летателния състав и пр. не отговарят на съвременните изисквания за високотехнологична и ефективна национална отбрана.В ситуация, когато Турция, съседна на нас държава, притежава вече високоефективните противоракетни зенитни комплекси  С-400 „Триумф“, когато другият ни съсед – Сърбия, получи безвъзмездно 10 модернизирани самолета „МИГ-29“, Гърция притежава и модернизира  85 самолета „F-16“ и придобива нови 10 самолета „F-35“ е  напълно безсмислено  България да закупува нови самолети „F-16“ при положение , че в акваторията на Черно море  руският флот притежава кораби и ПЛ, чиито хиперзвукови ракети „Циркон“ достигат до територията на България и военновъздушните й бази максимум за три  минути;

– ние, като българи, сме благодарни на американския народ за грижата, която полагат неговите управляващи за националната ни сигурност, но условията на посочената по-горе сделка са твърде унизителни и могат единствено да бъдат сравнени с клаузите на Ньойския договор от 1919 година и репарациите, които България плаща тогава  на страните – победителки в Първата световна война – изключително висока  цена, при това е с условие за 100% предварително плащане, явно, като гаранция срещу отказ от изпълнение на договора впоследствие. И това при положение ,че става дума  за отношения между страни-съюзници по линия на НАТО!  През 1996 година, когато  „Варшавския  договор“ вече не съществуваше, президентът на Руската федерация предложи лично на министър-председателя на България  опция: правителството да закупи 12 /дванадесет/ модернизирани самолета МИГ-29С, произведени същата година, с пълен боекомплект и имущество към тях, с два резервни двигателя за сумата от 450 милиона щ.д. Правителството на РФ с Постановление №749-50 от юни 1996 г. предостави кредит на РБ за закупуването на тези самолети при  тригодишен гратисен период и лихва: ЛИБОР +1%. Сделката не бе осъществена поради възражението на международните финансови институции, контролиращи българското правителство, с мотива, че страната не е в състояние да предостави държавни гаранции на РФ за плащанията по кредита след изтичане на гратисния период.

 

Многоуважаеми, господин Президент  и господа, членове на Конгреса на САЩ!

Ние ценим и споделяме ценности, залегнали в Декларация за независимостта на Съединените щати от 1776 година, „.. че всички човеци са създадени равни и техният Създател ги е дарил с определени неотменими права, сред които са животът, свободата и стремежът към щастие“.

Помогнете ни да постигнем заедно тези велики цели!

Национален изпълнителен съвет на ПП МИР