fbpx
 

Може ли София да приеме още 1 милион души население? | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

юни 18, 2019

София може да поеме още един милион души население, като се използва съществуващия жилищен фонд или незастроените все още терени за жилищни нужди.

Според данни от ново изследване при съществуващия жилищен фонд столицата може да поеме нови 1,4 млн. жители при полезна площ от 30 кв. м на човек и малко над 1 млн. души при 40 кв. м на човек. По данни на НСИ от 2017 г. населението на Столична община е 1 325 429. Общият брой жилищни сгради на територията на Столична община пък е 131 247.

Според резултати от допитване сред софиянци едва 10% са напълно съгласни с твърдението, че София може да приеме още 1 милион души, а други 14% също го одобряват, но само ако се построят много нови квартали и градът се разшири значително.

На фона на това 22% от анкетираните смятат, че столицата е прекалено населена и реално няма повече място за нови хора.

Близо всеки втори пък е привърженик на крайни действия по отношение на свръхпопулацията в София. 31% смятат, че не само главния град не може да приема нови хора, но и е наложително населението да намалее. 23% пък посочват къде сериозно, къде шеговито, че е най-добре столицата да бъде преместена в друг град, за да се разтовари София.