fbpx
 

Днес отбелязваме Световния ден на безвъзмездното кръводаряване и Световния ден на донора | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

юни 13, 2019

На 13-ти юни се отбелязват Световния ден на безвъзмездното кръводаряване и Световния ден на донора. Честват се от 2004 г. по инициатива на Световната здравна организация (СЗО), Международната организация на Червения кръст и Червения полумесец, Международното дружество за кръвопреливане и Международната федерация на организациите на кръводарителите с цел осигуряване за медицински нужди на безопасна кръв от доброволни кръводарители без парично обезщетение.

Интересен факт е, че в световен мащаб най-разпространена е 0+ кръвна група /38%/, а най-рядка е АB- /1%/. В България най-разпространена е група А /44%/, следвана от 0 /32%/, B /15%/ и AB /8%/.

За съжаление България е на едно от последните места по брой на кръводарители в Европа.  По данни на Българската организация за доброволно кръводаряване едва ¼ от кръводарителите у нас са доброволни, а останалото необходимо количество кръв се осигурява чрез платени донори. В същото време всеки ден повече от 500 българи се нуждаят от кръв.