fbpx
 

инж. Симеон Славчев: Намесата в редакционната политика на БНР и БНТ е заплаха за свободата на словото в България | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

юни 12, 2019

Общинският съветник и съпредседател на „Политическа група 5“ в Столичния общински съвет инж. Симеон Славчев остро се противопостави на колегата си от ВМРО Карлос Контрера, който нападна БНР и БНТ за неплатени данъци за милиони към общината.

Според инж. Славчев намесата в редакционната политика на Българското национално радио и телевизия е намеса и заплаха за свободата на словото в България.

„Категорично се противопоставям на действията на колегата ми от ВМРО Карлос Контрера, тъй като, според мен, всеки проблем и казус трябва да се решава с диалог. Още повече, когато ВМРО заедно с ГЕРБ управляват  и на национално ниво, но и в София, тъй като с гласовете на патриотите минават всички решения в Столичен общински съвет” заяви Славчев и добави, че е недопустимо да се обвърза плащането на мести данъци и такси с редакционната политика на двете държавни медии.

Според председателят на ПП МИР,  ако ВМРО искат да решат, какъвто и да е проблем, те имат инструментите да го направят, тъй като са управляваща партия. „Не съм забелязал, обаче, ВМРО да са решили някой проблем на българските граждани, като цяло. Дори не са решили проблема с гетата в София, който умишлено и доста шумно всеки път използват в предизборни кампании”, категоричен бе още инж. Славчев.

Според него въпреки, че БНР и БНТ са на държавна издръжка те са самостоятелни институции със собствена политика, която трябва да е коректив  на управляващите, които и да са те.

„Ако Карлос Контрера искаше да реши проблемите с местните данъци и такси на която и да е от посочените институции можеше да предизвика диалог в СОС с участието на всички страни, още повече, че г-н Контрера е член на Председателския съвет на СОС, който е органът, който обсъжда и решава всички подобни проблеми„ добави още общинският съветник и съпредседстел на „Политическа група 5“.

Инж. Симеон Славчев, който също е член на Председателския съвет на СОС,  настоява още на следващото заседание на Председателския съвет да бъдат извикани ръководството на БНР и БНТ за да бъдат обсъдени просрочените задължения на двете медии към общинския бюджет, да бъде определен точният им размер и дори да се потърси вариант за погасяването им удовлетворяващ всички страни.

„Ако в момента БНР и БНТ изпитват финансови затруднения, то задълженията им към бюджета на столицата могат да бъдат разсрочени”, предложи Симеон Славчев. Той подчерта, че не е необходимо в случая да се сезира Софийска градска прокуратура за образуване на производство по чл. 254а от НК, както е направил Контрера, а да се търси диалог за обсъждането и решаването на казуса.

„Сезирането на Софийска градска прокуратура от г-н Контрера е опит за намеса в редакционната политика на двете държавни медии, което е недопустимо и показва защо България е на 111-то място по свобода на словото – най-ниското в Европейски съюз и Балканите”, заключи инж. Симеон Славчев.