fbpx
 

ПП МИР: Трябва да се направи промяна в организацията на изборите преди следващия вот | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

юни 1, 2019

В последните дни ставаме свидетели на един неморален акт на подмяна на вота на българските гласоподаватели. В гласуването с “Не подкрепям никого” има две послания – първо – избирателят се е възползвал от законното си право на глас. И второ – упражнил е свободното си право на мнение, с което заявява, че нито една политическа сила и нито една представена кандидатура не подхожда на неговата ценностна система. Липсата на избирателна активност е същият вот, но без упражнено право на глас.

Ние от ПП МИР смятаме за абсолютно недопустимо правата на тези 60 029 пълноправни гласоподаватели и наши сънародници, които са гласували с „Не подкрепям никого“, да бъдат отнети и на практика да бъдат незачетени.

Какво имаме предвид?

Общият брой на действителните гласове според окончателните данни на ЦИК е 2 015 341. Според тези данни гласовете дадени за „Не подкрепям никого“ са 61 029. Абсолютно неправомерно тези гласове са извадени от общия брой на действителните гласове и така се получава 1 954 312 гласа.

ЦИК разделя тези гласове на 17, колкото са българските депутати в Европейския парламент и така се получава праг от 114 959 гласа за получаване на един мандат от България за Европейския парламент.

Ако подадените гласове за „Не подкрепям никого“ не бяха извадени от общия брой на подадените действителни гласове прага за получаване на един мандат от България за Европейския парламент щеше да бъде 118 549 гласа.

„Демократична България“ получи 118 484 гласа или с 65 по-малко от прага и не трябваше да има представител в Европейския парламент.

Но след като гласовете за „Не подкрепям никого“ бяха на практика и напълно несправедливо извадени от общия брой гласували (те са действителни гласове, а са изкарани като недействителни) водачът на листата на „Демократична България“ Радан Кънев отива в Европарламента с 3 525 гласа над нагласената и бариера.

По този начин от Демократична България печелят евродепутатско място, защото гласовете „Не подкрепям никого“ са изкарани извън броя на реалните гласове и така са броени са за недействителни гласове. Това автоматично сваля още повече и без това ниската избирателна активност, което намалява и броя на гласовете, с които се преминава бариерата за влизане на депутат в Европейския парламент.

Гласовете „Не подкрепям никого“ са реални гласове и не могат да бъдат изкарани от общия брой на подадените гласове. На практика се случва подмяна на вота на българските граждани и явна и груба изборна манипулация. От морална гледна точка един гласоподавател, който не е подкрепил Радан Кънев, не може да участва в неговото избиране за евродепутат.

Липсата на добра и коректна организация води до сериозни изборни нарушения – пример за това са „мъртвите души”. Те са използвани от години в изборни манипулации от основните играчи на политическата сцена и трябва най-накрая да бъдат премахнати от изборните листи.

Още преди следващите избори трябва да се прекрати използването им в полза на една или друга партия. Политиката трябва да се прави основно с морал и родолюбие, а не с власт на всяка цена и въпреки вота на гражданите. Затова настояваме предстоящите местни избори да се проведат изцяло чрез машинно гласуване, което ще е гаранция, че изборите няма да се манипулират и фалшифицират.

Позиция на НИС на ПП МИР