fbpx
 

Днес е Международният ден на медицинските сестри | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

май 12, 2019

Днес е Международният ден на медицинските сестри.

Отбелязва се официално от 1974 г. по Инициативата на Международния съвет на медицинските сестри (ICN).

Денят е в чест на годишнината от рождението на първата медицинска сестра Флорънс Найтингейл (1820 – 1910), която организира отряд санитарки да оказват помощ на ранените по време на Кримската война.

Флорънс Найтингейл създава и разработва първата система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания. Пише и няколко книги, които по-късно са използвани като учебници по здравни грижи. Найтингейл се счита за основоположник на съвременната професия на медицинската сестра.

Политическа партия МИР счита, че специалистите по медицински грижи са ресурс, който трябва да бъде съхранен на всяка цена. Медицинските сестри, акушерките, рехабилитаторите се борят рамо до рамо с лекарите за спасяването на човешкия живот и заслужават уважение и признание!

Честит празник на всички български медицински сестри!

Благодарим Ви за професионализма и за това, че въпреки трудностите и ниските заплати, заедно с лекарите се борите за спасяването на всеки човешки живот!

Здравето е най-важният капитал на българската нацията и за това лекарите, медицинските сестри, акушерките и рехабилитаторите заслужават огромно уважение и признание!

Да сте живи и здрави и благословени!

ПП МИР