fbpx
 

Честит празник на Българската православна църква и на целия православен български народ! | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

май 10, 2019

Днес се навършват 66 години от възстановяването на Българската патриаршия, която е стожера на православието в България.

На 8 май 1953 г. в София тържествено е открит Третият църковно-народен събор, като още на следващия ден съборът приема промени в устава на Българската православна църква.

След направените промени още на 10 май съборът продължава дейността си като патриаршески избирателен събор. Българската православна църква официално е провъзгласена за патриаршия, а за патриарх е избран Пловдивският митрополит Кирил. Той се явява макар и непряк приемник на Търновския патриарх св. Евтимий, последния български патриарх до началото на турското робство.

Възстановяването на Българския патриаршия е паметно събитие с изключителна историческа важност в многовековната църковна и политическа история на българската държава.

За това не само днес, но ежедневно трябва да помним и да спазваме заветът на митрополит Климент Търновски (Васил Друмев) – „Има Православие у нас, има български народ; няма Православие, няма български народ!“

Честит празник на Българската православна църква и на целия православен български народ!

За много и благословени години!

инж. Симеон Славчев

Председател на ПП МИР