fbpx
 

Днес се отбелязва Международният ден в памет на жертвите на арменския геноцид | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

април 23, 2019
Между 1895 и 1921 г. Османската империя убива над 1 млн. и 500 хил. (мъже, жени и деца) и депортира над 1 млн. арменци, които тогава се намират на нейна територия. Арменският геноцид е извършен умишлено и систематично от Османската империя по време на Първата световна война и малко след това над арменското население.
Репресиите срещу арменското население започват още в края на ХІХ век, а жертвите през този период са около 300 000 души. През последните години се засилват призивите за международно признаване на арменския геноцид, както и признаване от страна на турското правителство за случилото се. От 2007 г. повечето изследователи и историци, както и 22 страни декларират официалното признаване на арменския геноцид. На 24-ти април 2015 г. България също официално признава арменския геоноцид като Народното събрание приема специална декларация за това.
Всяка година на 24 април арменците по света и в Армения отбелязват с факелни шествия и манифестации паметта на жертвите на арменския геноцид и призовават Турция да признае геноцида. По целия свят има арменски общности, които са оцелели от арменския геноцид. В България също има огромна арменска общност, като българските арменци са неделима част от българския етнополитически модел и живот. Те участват активно в модернизирането на България, развитието на демократичните процеси и икономическито развитие на страната.
Българската арменска общност е естествения мост за развитието и укрепването на връзките между България и Армения, както и за задълбочаването на отношенията между двете православни държави. Споменът за геноцида е жив и днес. Той се предава от поколение на поколение благодарение на учебниците по история, на литературата и филмите, но най-вече чрез семейната памет.
Никой не е забравен, нищо не е забравено! Важно е света да си е взел поуката от арменския геноцид, да си е научил урока и никога повече да не допуска геноцид срещу никой народ и човек!
Дълбок поклон пред паметта на милионите жертви на арменския геноцид!
Симеон Славчев