fbpx
 

Можем отново да си затворим очите или да отхвърлим властта | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

април 12, 2019

Активното взаимодействие между централната и местната власт в Република България по отношение на осигуряването на равни социални грижи за всички български граждани, независимо от техния етнически произход, трябва да бъде основна задача на всяка управленска програма.

Това се казва в позиция на Политическа партия МИР във връзка с протестите и напрежението в Габрово.

Оправдаването на невъзможността да се изпълни тази задача с грешките на предходните властимащи е признак за управленско безсилие. Това ни демонстрираха днес централната и местната власт в Габрово. Апелът им за мир е молба да бъде пожалено умишленото им бездействие и отказ да се погледне в дълбочина на проблема за социалното неравенство.

Националният изпълнителен съвет на ПП МИР изразява безпокойството си от настъпилите безмирици късно снощи в Габрово, като осъждаме проявата на агресия.

В същото време подкрепяме гнева на българските граждани, които възроптават срещу лицемерието на властимащите и поредният им опит да потушат неодобрението към управленските им методи.

Настъпва етап от демократичното развитие на България, в който е важно да определим цената, която трябва да платим, за да осигурим стабилността на взаимоотношенията между етническите групи, които съставляват нацията ни.

Можем да си затворим за пореден път очите пред несправедливостта, за да осигурим привиден мир и да продължим да изразяваме гнева си срещу самите себе си или да отхвърлим властта, която ни държи разединени, за да опитаме да решим общите си проблеми.

„Случаят в Габрово е тъжно, но логично продължение на случая във Войводино, който показва едно – безсилието на държавата и общината да реши проблема с престъпността, както с образователни и превантивни мерки, така и със средствата на силите на реда за опазване на реда. Заявката от преди 10 години, че многото служители на МВР, попаднали в редиците на ГЕРБ ще пречупят гръбнака на престъпността в България, се оказаха не само мит, но и доказа безсилието на управляващите“. Това каза председателя на ПП МИР и общински съветник в София инж. Симеон Славчев.

ПП МИР изразява своята подкрепа към провеждането на мирни протести срещу несправедливите действия на правителството по отношение на социалното равенство и спазването на законите от всички български граждани.