fbpx
 

На 10 април 1979 в Космоса полита първият български космонавт Георги Иванов | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

април 10, 2019

На 10 април 1979г, в 20ч. и 34 минути московско време в Космоса е изстрелян космическия кораб „Съюз – 33”. Командир на полета е Николай Рукавишников с космонавт-изследовател Георги Иванов.

България става шестата страна в света, изпратила свой представител в Космоса.

Основната цел е скачване със станцията „Салют 6”, където се намират Владимир Ляхов и Валери Рюмин. След това се предвижда изпълнението на 28 научни експеримента, включващи създадените за целта изцяло български системи и прибори „Спектър 15”, „Средец” и „Пирин”. Съгласно плана, екипажът следва да смени своята капсула с прикачената към станцията капсула от „Союз 32” и да се приземи с нея.

След успешния старт от Байконур в 20.34 ч. (московско време), корабът прекарва първото денонощие по план в уточняване на орбитата си и подготовка за сближаване и стиковане със станцията „Салют 6”.

Поради техническа неизправност корабът не успява да се скачи с орбиталната станция „Салют 6” и е приземен аварийно на 12 април 1979.

Георги Иванов е първият  български космонавт, генерал-майор. Роден е на 2 юли 1940г. в Ловеч.

По повод 40-та годишнина от полета на Георги Иванов в София ще се съберат първите космонавти от пет европейски страни – Павел Виноградов /Русия/, Владимир Ремек /Чехия/, Мирослав Хермашевски /Полша/, Берталан Фаркаш /Унгария/, Иван Бела /Словакия/, както и Татяна Егорова – съпруга на космонавта Борис Егоров.

Спускаемият апарат на Космически кораб „Союз-33“ се съхранява в Музея на авиацията край Пловдив.