fbpx
 

„Мястото на силата” – филм за живота на бесарабските българи | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

март 30, 2019

Пълнометражният документален филм на бесарабската българка Татяна Станева „Място на силата“ бе представен снощи в кино „Люмиер” в столицата.  Лентата показва уникалността и автентичността на българското село Чушмелий в Украйна, откъдето родом са българския учен Димитър Агура и ген.Георги Агура.

Това е филм-летопис за паметта на една малка българска общност, който може да подбуди всеки от нас да се замисли за своите корени и мястото, от което черпи сила за живот.

Премиерата на „Място на силата” стана със съдействието на Център за развитие на Бесарабия, а сред поканените да се запознаят с лентата бяха Председателят ПП МИР Симеон Славчев, зам.председателят Владислав Милев  и Сергей Богданов съучредител на формацията.

„Българската държава и всички институции трябва да обърнат повече внимание и да полагат повече усилия за най-голямата историческа българска общност – бесерабските българи” сподели след края на филма Симеон Славчев.

„Политиците и държавните институции са големи длъжници на българските общности зад граница. Необходимо е незабавно да се предприемат действия за улесняване на процедурата за получаване на българско гражданство на бесарабските българи, което ще им позволи по-бързо и лесно да се върнат в своята родина и да започнат своя живот, работа и реализация тук в България” каза още той.

В хода на прожекцията бяха показани уникалните снимки на художника-фотограф Александър Барон, запечатали процеса на работа върху филма, както и уникалните домашно тъкани пешкири от колекцията на Таня Янчева-Дукова, както и да чуят фолклорни изпълнения, запазени само и единствено в Бесарабия.

„Бесарабските българи са приносители и пазители не само на българския език, бит, култура и традиции, но те са огромен ресурс на България, който трябва да бъде съхранен и използван за икономическото и културното развитие на страната”  сподели от своя страна Владислав Милев подчертавайки, че лентата на Татяна Станева Лентата е филм летопис за паметта на тази малка българска общност, която цели да ни подтикне да се замислим за своите корени.

От политическа партия МИР бяха категорични, че една от основните им цели е създаването на  условия в страната за успешна работа, бизнес и реализация на българите, които в момента са зад граница, което ще ги мотивира да се върнат в България и помогнат за възраждането на държавата във всяка една сфера.