fbpx
 

ПП МИР пита има ли народни представители и евродепутати в общинските жилища | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

март 26, 2019

Има ли регистър на наемателите на общинските жилища и има ли сред тях народни представители или евродепутати?” Това е един от въпросите, които председателят на ПП МИР и общински съветник Симеон Славчев задава в питане към кмета на София Йорданка Фандъкова. Славчев настоява да бъде разяснено има ли регистър на всички общински жилища в София, в това число и тези на общинските предприятия; колко са общо общинските жилища в София, кой ги стопанисва и в какво състояние са те; какви задължения са генерирани от наемателите на общинските жилища и как се изплащат задълженията; колко са общинските жилища, получени от обезщетения или замени на общински терени.

„Въпросът със собствеността и управлението на общинските жилища е изключително важен. Жилищната политика на всяка една община показва как управляващите мислят за хората в нея”, заяви Симеон Славчев. Той заяви, че в момента жилищната политика на Столична община е абсолютен хаос, не е ясно колко са жилищата и кой приоритетно трябва да бъде настанен в тях, не се знае кои от общинските предприятия имат и стопанисват общински жилища и кой живее в тях. „Целият процес трябва да бъде добре анализиран, структуриран и контролиран, за да не се получават злоупотреби и в общински жилища да живеят ВИП персони и „наши хора“, а в същото време всички, които имат реална необходимост да не могат да се възползват от правото си да получат макар и минимална подкрепа в началото на своя професионален или семеен живот”, беше категоричен общинският съветник. „Всички млади лекари, учители, както и всички млади семейства, които се нуждаят от подкрепа трябва да бъдат настанявани с приоритет в общински жилища, защото така ще бъдат стимулирани да останат да живеят, да се развиват и да упражняват своята професия в София”, каза още той.

Симеон Славчев внесе искането за питане днес, предстои кметът да отговори на следващо заседание на Столичния общински съвет.