fbpx
 

Симеон Славчев: Г-н Борисов, спазвайте закона или подайте оставка | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

март 12, 2019

Дайте 8 млн. на ДАНС за борба с радикалните религиозни течения

Вчерашната срещата на премиера Бойко Борисов с главния мюфтия и най-вече след решението на Народното събрание да се опростят 8 млн. лева дългове на Главното мюфтийство с приетите на първо четене промени в Закона за вероизповеданията, минаха всякакви нормални граници на търпимост. Не случайно и обществената реакция по темата е толкава остра, защото българското общество разбра, че ще плати от собствения си джоб тази сума. Политическата търговия между ГЕРБ и ДПС ерозира морала на обществото и засяга публичния договор между данъкоплатците и държавата.

Това каза председателя на политическа партия МИР Симеон Славчев в своя позиция във връзка с опрощаването на дългове на Главното мюфтийство.

Безпринципното опрощаване на дългове не е предвидено в Закона за вероизповеданията в България и се  превръща изкуствено в разделителна линия между различните църкви. И всичко това, заради една политическа сделка между ГЕРБ и ДПС, която ще крепи кворума на Народното събрание на фона на разпадащите се Обединени патриоти, каза още Симеон Славчев.

Моралът и устоите на българското общество са поставени под риск от действията на ГЕРБ. Ако Народното събрание е решило да гази законите на страната и това вече е установена практика, то тогава настоявам правителството незабавно да отпусне на Българската православна църка целево минимум 8 млн. лв., с които да бъдат довършени и построени редица православни храмове. Например храмът „Свети Стефан” в Южния парк, който се строи от повече от 15 години, се нуждае от средства да бъде завършен, каза Симеон Славчев, който е и общински съветник в София. Той припомни, че храм „Свети Стефан” ще обслужва миряните от пет квартала, които в момента нямат православна църква. Храм-паметникът „Св. Александър Невски” се нуждае спешно от ремонт и реконструкция и също има нужда от финансова помощ и подкрепа, а не групи граждани да молят друга славянска страна да възстановява българския патриаршески храм.

Симеон Славчев е категоричен, че ако Бойко Борисов откаже да спазва закона, то веднага ще трябва да си подаде оставката като министър-председател, защото със своите действия не само не защитава етническия мир и толерантност в България, но и сериозно ги заплашва. „Призовавам Бойко Борисов незабавно да коригира тази своя огромна грешка и най-вече да възстанови справедливостта и баланса между вероизповеданията в България. В българската Конституция ясно е записано, че традиционна религия в Република България е източноправославното вероизповедание, а религиозните общности и институции, както и верските убеждения, не могат да се използват за политически цели. Със своите действия Бойко Борисов, цялото правителство и Народното събрание нарушават Конституцията на България и ако незабавно не се коригират, то трябва да подадат оставка и завинаги да напуснат обществено-политическия живот на страната” добави още Славчев.

„Нито една религия, регистрирана в България, не представлява заплаха за етническия мир, защото това е в правомощията на съда, който ги е регистрирал. Финансовите облекчения не са средството за предпазване от радикализация и ако има такова опасение, премиерът трябва да насочи този ресурс към специалните служби“ се казва още в позицията на Симеон Славчев.