fbpx
 

Симеон Славчев: Няма воля за решаването на проблемите със сградите – паметници на културата | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

март 11, 2019

Сградите – паметници на културата не се поддържат ефективно и ефикасно. Това констатира извършеният от Сметната палата одит на изпълнението „Опазване и поддържане на обекти на архитектурното наследство в градска среда“ за периода 01.01.2015 г. до 30.06.2018 г. Информацията излезе през миналата седмица. От институцията съобщават, че одитът е предприет, след като редица публикации и репортажи в медиите са сигнализирали за лишаването на българските градове от огромна част от тяхното ценно архитектурно наследство. „Сгради със статут на паметници на културата са изоставени с години и се разрушават. Не са предприети почти никакви реални стъпки за задължаване на собствениците на стари сгради да ги поддържат и пазят. В резултат, старите квартали на градовете са изоставени, вместо да бъдат изпълнени с дух и история и да са предпочитана туристическа дестинация“, отбелязват от Сметната палата. От там подчертават, че опазването на културното наследство е отговорност на много органи и структури на национално и регионално ниво, с неясно, неточно и непълно определени правомощия и задължения – областни управители, общини, министър на културата, министър на околната среда и водите, министър на регионалното развитие и благоустройството, Светия синод на Българската православна църква и на централните ръководства на другите вероизповедания.

„Опазването и съхраняването на културното наследство на България за поколенията е от изключително значение. Липсата на действия и инициатива да се решават проблемите със сградите – паметници на културата, особено в София, мога да си обясня само с намесата на частни интереси и отсъствието на политическа воля да се запази историческата ни памет.“ Така председателят на Политическа партия МИР и общински съветник Симеон Славчев коментира ситуацията с културните паметници у нас. Той подчерта, че трябва да се създадат механизми за запазването на сградите, които са от историческо значение. „Нужно е институциите да могат да реагират своевременно за всеки един случай, в който културен паметник се разпада, държавата и общината трябва да поемат своята отговорност и да разрешат този проблем веднъж завинаги“, беше категоричен Славчев. Той припомни ситуацията с Централна баня в София, чиято съдба е неясна от години. Междувременно сградата се руши, а за поддръжката ѝ се дават от парите на данъкоплатците, заяви председателят на ПП МИР.