fbpx
 

Симеон Славчев: Българите в чужбина трябва да могат да участват в обществено-политическия живот на България | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

февруари 28, 2019

„Българите в чужбина трябва да могат да участват в обществено-политическия живот на България”. Така председателят на Политическа партия МИР Симеон Славчев коментира петицията на наши съграждани, живеещи зад граница, които настояват да продължи без прекъсване поетапното въвеждане на електронно дистанционно гласуване чрез разработване на пилотна система и провеждане на експерименти на реални избори. Българите, подписали петицията са потърсили съдействие от Омбудсмана г-жа Мая Манолова. Те са обезпокоени от факта, че неясният статут на Великобритания, породен от Брекзит, ще засегне вече придобити и упражнявани права, като ги лиши от възможността да гласуват на предстоящите евроизбори. В действащия Изборен кодекс е регламентирано изискване за уседналост през последните три месеца в България или друга държава-членка на ЕС. Освен това в страните, които не са членки на ЕС, не могат да бъдат откривани избирателни секции извън дипломатическите и консулски представителства.

„Една от основните цели и задачи на ПП МИР е българите в чужбина да могат да участват в изборния процес. Това е тяхно право и ще работим, за да могат да го запазят”, беше категоричен Славчев.