fbpx
 

Властта реши да скрие имуществото на общинските съветници | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

февруари 21, 2019

Политическа партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие) е убедена, че корупцията е един от ключовите проблеми за България и е огромна пречка за развитието на страната. През декември 2018 г. народните представители от ГЕРБ и ДПС приеха промяна в Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество. С нея освободиха от необходимостта да информират за имотното си състояние всички общински съветници в държавата. С този ход репутацията на местната власт бе срината предварително.

„Отвори се вратата на мръсните пари в местните избори, с помощта на закона“, заяви Симеон Славчев – председател на партия МИР. Тази стъпка опорочава предстоящия местен вот през октомври и обезсърчава избирателите да използват правото си на глас.

ПП МИР смята, че отпадането на общинските съветници от лицата, които трябва да подават декларации е парламентарно безобразие, което слага чадър върху местната власт в страната в лицето на настоящото управление.

Привилегията да крият имуществото си дава шанс на всички общински съветници да твърдят, че финансират кампанията си със собствени средства, както и да се оказват с наднормени доходи в края на мандата си.

За да провери какво мислят по темата председателя на ПП МИР и общинския съветник в Столичният общински съвет Симеон Славчев проведе доброволна анкета сред колегите му общинските съветници. В анкетата се включиха общински съветници от Благоевград, Божурище, Ботевград, Бойчиновци, Вълчедръм, Девня, Гурково, Земен, Иваново, Костенец, Кубрат, Криводол, Лясковец, Мадан, Рила, Първомай, Плевен, Пловдив, Попово, Ракитово, Севлиево, Суворово, Трекляно.

Резултатите показват, че около 30% от анкетираните нямат никаква информация за гласуваните поправки. „Сами си дайте сметка каква част от гласоподавателите имат представа за този „случаен“ пропуск на властта“, подчерта Симеон Славчев. Почти 50 на сто от изразилите становището си съветници не знаят или не смятат за справедливи предложените от ГЕРБ и ДПС промени. За сметка на това около 70% от анкетираните общински съветници във всички спомената общини са готови добросъвестно да подадат имуществени декларации и да оповестят доходите си.

„Смятаме за въпиюща несправедливост и тотална липса на прозрачност изключването на общинските съветници в България от изискванията на Закона за противодействие на корупцията“, подчерта Симеон Славчев.

„Убеден съм, че има много мои колеги общински съветници, които са честни. Убеден съм също така, че много от тях нямат нужда от политически чадър, за да вършат съвестно своята работа”, каза още председателя на ПП МИР.