fbpx
 

Властта лиши гласоподавателите от права | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

февруари 14, 2019

Премахването на преференцията е крачка назад в изборния процес, се казва в позиция на партия МИР по повод приетите от Правната комисия на Народното събрание поправки в Изборния кодекс. В днешната дискусия в пленарна зала ясно се вижда волята на мнозинството да затвори изборния процес в рамките, изгодни за властта.

„Преференцията като мажоритарен елемент гарантира, че вотът на избирателите ще намери своята пряка реализация, като гласът им ще отиде при конкретен кандидат, а не в кандидат от листата, който и „подреден” от партията  на предните места”, заяви председателят на Политическа партия МИР Симеон Славчев. По думите му с премахването на преференциите се дава възможност да се засили отново корпоративния вот, тъй като контролирани маси хора ще гласуват не за личности, а за партии.

Измененията на ГЕРБ, ДПС, Воля и Патриотите са удар върху правата на гласоподавателите. Резултатът от тях е, че изборите през май ще се проведат без електронно дистанционно гласуване, без пълно машинно гласуване, без камери, следящи броенето на бюлетините, без регистър на избирателя, без образователен ценз за членовете на секционните избирателни комисии, без неограничен брой секции за българите във Великобритания, без забрана за обявяване на социологически проучвания в изборния ден.

ГЕРБ и партньорите му загубиха доверието на българите и търсят победа чрез процедурни хватки и промени в законите. Това е лош знак за България и демокрацията у нас. „Без право на глас” … това е ефектът на промените Ви, господа управляващи! Когато лишите българите от глас пред урните, ще го чуете на улицата!» се казва още в позицията на партия МИР.