fbpx
 

Г-жо Фандъкова, спасете Централната баня в София преди да е рухнала | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

януари 24, 2019

През 2008 г. Cтoличният oбщинcĸи cъвeт (COC) взe решение за пpeдocтaвянe нa ĸoнцecия за „Цeнтpaлнa минepaлнa бaня – вoдoлeчeбeн и ЅРА цeнтъp“ – Coфия. След многократно удължаване и промени в процедурата, нито един потенциален инвеститор не кандидатства за този знаков за София обект, защото очевидно сумата, която бе поискана, бе на практика забранителна и неизгодна за кандидатите.
В момента управляващите столичната община предлагат и останалата част от Централната баня в София да стане музей, като един от основните им мотиви е, че няма желание от инвеститори да вземат на концесия Банята и да я превърнат в модерен вoдoлeчeбeн цeнтъp. Твърди се, че за целта могат да бъдат взети европейски средства и че Банята няма необходимия дебит. За нас е странно как между 2008-ма и 2018-та година дебитът на Банята се оказва различен като възможности.
Справедливо много столичани възразиха срещу предложението на ГЕРБ Централната минерална баня на София да бъде унищожена безвъзвратно. Експертите на партия МИР предлагат работна група от всички политически сили в СОС и представители на неправителствения сектор да проучат възможните варианти за спасението на Централната минерална баня. В това число да разгледат и икономическите параметри за бъдеща концесия, съобразени с пазара.
Дебитът на Банята е 12 литра в секунда или 43 200 литра на час, което е напълно достатъчно за функционирането на водолечебен център през деня. След като комисията излезе с доклад, е важно Столичната община да вземе бързо решение, преди един от символите на София да бъде разрушен окончателно. Модерните европейски градове предлагат архитектурни решения, в които има съвременни варианти, за да са съчетаят традицията на една сграда с нови арт пространства за малки концерти, моноспектакли, изложби, представяния на книги, снабдени с мощен широколентов интернет и приятни заведения за отмора.
„Партия МИР смята, че ще се спестят средства, ако решението е бързо и ще бъде срамно и много скъпо, ако се наложи скоро да търсим средства за изцяло рухнала сграда“, заяви Симеон Славчев – председател на ПП МИР.