fbpx
 

Социалната бомба на ромското малцинство засяга националната сигурност | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

януари 17, 2019

Поредният случай на агресия между роми и българи в с. Войводиново ни върна в действителността, в която разделението и омразата служат от една страна за рейтинга на псевдопатриоти и популисти, от друга – за сплотяване на ромите зад ромски лидери на кланов принцип. И в двата случая това е спекулация, насочена срещу интересите на България и нейните граждани. Това се казва в позиция на Политическа партия „МИР“, в която се посочва още, че „безнаказаност и страх водят до политически и икономически дивиденти за едни, но до слаба държава за всички нас, останалите“.

„В тази нагнетена ситуация, в кризисните райони има само едно общо виждане между българи и роми – никой не вярва на държавата! Никой не вярва, че ще бъде въздадена справедливост; никой не вярва, че ще бъде защитен; никой не вярва, че ще има ред; никой не вярва, че ще има социална политика, нито икономическо развитие. Време е някой смело да каже, че медалът има две страни и има нужда от дългосрочна политика, засягаща и двете страни“, допълват още от партията.

Експертният екип на политическата формация предлага пакет от конкретни мерки и политики. Трябва да се спрат социалните плащания на всеки гражданин, ако детето му не посещава училище. Необходимо е прекратяване на практиката за селектиране на изцяло етнически еднородни паралелки в училищата. Тази политика изисква разбиране и работа и с двете страни. Предлагаме създаването на смесени патрули на Полицията в районите с концентрирано ромско население. Това означава реформа и в МВР. Искаме еднакво третиране на всички граждани при кражбите на ток и вода. Нужно е строго спазване на закона при раждания от непълнолетни. За това ще помогне провеждането на съвместни образователни кампании с Министерството на образованието и Министерството на здравеопазването за рисковете от ранен секс, мерките за безопасен секс и хигиена. Ще е от полза и организирането на специални програми за социализация и приобщаване към училището през спорт и спортни дейности на подрастващите в местата с концентрирано ромско население. Предлагаме съвместна кампания между Министерство на образованието и Българската православна църква за ограмотяване и духовно израстване на желаещите граждани от ромски произход в съответните епархии. Осигуряване на регионални програми за облагородяване на средата, инфраструктурата и насищане с улично осветление на ромските квартали доказано ще намали престъпността. Една от мерките е ангажиране на социално декласирани представители на ромската общност в държавни програми, изискващи ниско квалифициран труд. Необходимо е и изработване от Народното събрание на специална дългосрочна програма да ресоциализация на ромската общност в рамките на обществото с хоризонт от 20 години, чийто ресурс да бъде насочен към възрастовата категория деца от общността между 8 и 16 години.

„Политическа партия МИР приема сегашното състояние на проблема за естествен конфликт в обществото, който носи огромни материални и духовни щети и директно засяга националната сигурност на България“, категоричен е председателят на партията Симеон Славчев.