fbpx
 

Симеон Славчев: Ограничен закон срещу неограничена корупция | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

януари 14, 2019

ПОЗИЦИЯ
на инж. Симеон Славчев – председател на ПП МИР

Отпадането на 5400 души общински съветници от контролираните лица по Закона за противодействие на корупцията е парламентарно безобразие, слагащо чадър върху местната власт пред лицето на огромната корупция в страната. Вносителите на скандалните текстове от ГЕРБ и ДПС твърдят, че колегите ми общински съветници са много и това прави контрола над тях труден за изпълнение. По тази абсурдна логика трябва да отпадне служба КАТ, защото колите по пътищата ни са стотици хиляди, а джебчийството трябва директно да се опрощава, заради липса на капацитет в МВР.
Истината е, почтените общински съветници, каквито не се съмнявам са повечето в България, настояват репутацията им да бъде безукорна и да е ясно с какви средства влизат и съответно излизат от местната власт. Борбата с корупцията трябва да включва всички публични и пряко избираеми длъжности. След като корупцията няма обхват, с какво основание ограничаваме обхвата на закона? Възниква основателното съмнение, че някой иска преди местните избори през октомври да отвори широко вратите към местната власт на местни феодали и корумпиращи фактори, които да овладеят регионалните ресурси и да компенсират политическото безсилие на властта. Вместо обществени аргументи, ще работят финансови аргументи и всички в България трябва да знаят това.
За мен няма голяма и малка корупция, както няма и малко съвест и много съвест. Затова апелирам народните представители да се обърнат към съвестта си, за да поправят двойния стандарт, който приложиха в този закон.