fbpx
 

Симеон Славчев пред БНР: Българските политици трябва спешно да се обединят зад интересите на страната ни | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

януари 11, 2019

Интервю на Диана Янкулова със Симеон Славчев по повод протестите на ПП „МИР“ срещу текстовете в пакет „Мобилност“

Ето какво каза Симеон Славчев:

Към днешна дата има политически консенсус (за проблема с превозвачите), но за съжаление този консенсус може би е закъснял, тъй като всички теми за пакета „Мобилност“ бяха обсъждани и коментирани в началото на миналата година, когато правителството на България с доста силни фанфари прие българското председателство и европейския елит в София, но българския национален интерес – не, тъй като българското правителство пропусна уникалната възможност да защити българския национален интерес, свързан с т.нар. пакет „Мобилност 1”. Свидетели сме на едно цинично поведение, защото същите тези представители на българското правителство не си мръднаха пръста в началото на миналата година, а днес протестират пред Европейския парламент в Брюксел. Това поведение, според мен, освен че е цинично, то е и двулично, тъй като цели този процес тече вече една година и сега, когато нещата вече са свършени ние чухме и във вашия репортаж, как представителите на немската, пък и на френската, пък и на всички други държави как отстояват техния национален интерес, дори с едно пренебрежение към транспортния бранш в България. Докога ще търпим всичко това, и нещо повече – ние от Политическа партия „МИР” казахме следното нещо – че за нас в момента са засегнати основните ценности за Европейския съюз, като правото на свободно движение на хора, стоки и услуги. Това е един от основните принципи на общността.

Беше пропусната възможността да се постигнат добри условия за шофьорите, в т.ч. и за българските шофьори, защото ако тези текстове бъдат както разписани, така и приложени, повече от 30 000 семейства ще бъдат пряко засегнати а щетите на българската икономика ще бъдат над 1 млрд.лв. годишно. В тази ситуация, в която се намира в момента България, не можем да си го поволим. Още повече, че ще бъде затрит целия бранш, целия отрасъл. Иначе съм сигурен, че можеше да се постигне баланс, но когато се водеха разговорите, трябваше да се седне на масата на преговорите, нашите управляващи брояха плочките пред НДК – коя е сложена накриво, коя направо, брояха столовете, на които ще седнат еврочиновниците по време на европредседателството. Никъде не видях заложен приоритет за националните интереси и в момента, както се казва, изпуснахме питомното и ще гоним дивото и ще търсим подходи към Румъния, която приема европредседателството – един проблем, който можеше да решим в рамките на българското европредседателство. Отново казвам, че такъв тип поведение е двулично. Иначе се радвам, че се постига политически консенсус по национална тема, но отново казвам, това поведение за мен в момента е абсолютно двулично в момента.

В момента ще се покаже влиянието на всеки от българските политици, дипломати, държавници, всички ние сме свикнали, най-вече министър-председателя да се снима, да се целува, да се прегръща с политици на всякакво ниво. Сега е моментът да се покаже влиянието на всеки един реално в Европа. И отново казвам – тук е важно да се използва влиянието на всички механизми, станалото не можем да го върнем, но можем да го коригираме. Тук е моментът българското правителство да застане категорично срещу водената от Брюксел политика за Европа на две скорости, и ясно и категорично трябва да го кажем, подобни действия от българското правителство в момента не виждам и силно ме притеснява това. Хубаво е да се обединят усилия, но е хубаво и те да бъдат подкрепени с реални действия, не само на думи.

В момента и българските леви и българските десни и техните европейски семейства са виновни  за създалата се ситуация и това не може да се отрече и не може да бъде пренебрегнато. Отново казвам, сега е моментът да се види влиянието на всеки един, защото и отляво, и отдясно членуват в европейските семейства. Нека те да водят съответните разговори, още повече, че и БСП се гордеят с факта, че Сергей Станишев е Президент на европейските социалисти. Нека сега да видим реалното влияние на Сергей Станишев, на Бойко Борисов и на всеки един от българските държавници. Иначе съм съгласен с темата, че преди евроизбори биват умишлено инспирирани тези политически теми и събития, затова казвам, че през цялото време на мандата, през цялото времена годината трябва да се работи в защита на националния интерес на България – нещо, което в дадения случай не видяхме от страна на българските политици. Нека прегръдките и целувките прераснат в защита на българския национален интерес.

Чуйте оригиналното интервю тук: http://bnr.bg/varna