fbpx
 

ПП МИР алармира преди дискриминацията на българските превозвачи и по пакет „Мобилност 2“ | Морал, Инициативност и Родолюбие ПП МИР

януари 7, 2019

Слабото правителство ощети 30 000 български семейства

Преди протеста на българските превозвачи в Брюксел, партия МИР иска ясно да заяви, че застава категорично срещу новите текстове в пакет „Мобилност 1“. Те въвеждат правила в разрез с българските интереси и засягат директно над 30 000 български семейства. Щетите върху българската икономика ще бъдат над 1 милиард лева годишно.
В началото на декември 2018 г. Съветът на Европейския Съюз одобри общото си преговорно становище по промяната на правилата за извършване на международни товарни пътни превози, известни като пакет 1 на ЕС за мобилност. Сега на 10-ти януари предстои ново гласуване в Комисията по транспорт на Европейския парламент и влиянието на българските евродепутати ще се види на практика. С новите текстове се въвеждат правила, които са в разрез с българските национални интереси и нарушават основното правило на Съюза за свободно движение на хора, стоки и услуги в общността.
Смятаме, че правителството, въпреки фанфарните изявления в началото на миналата година, лековато пропусна възможността и не положи усилия за защита на националните ни интереси при обсъждането и приемането на текстовете от пакета „Мобилност 1“, заяви Симеон Славчев – председател на ПП  МИР.
„В рамките на българското европредседателство целият европейски елит беше в София, но българският национален интерес – не. В най-кратки срокове трябва да се организират действия по Пакет 1, както и преди гласуването на Втория пакет за мобилност, засягащ автобусните превози, в който отново са заложени дискриминационни условия“, подчерта Симеон Славчев. Той допълни, че министърът на транспорта, ресорният вицепремиер и премиерът Борисов трябва на практика, а не само на думи, да застанат срещу политиката на Брюксел за „Европа на две скорости“. „За нас са засегнати основни ценности на Европейския съюз, като правото за свободно движение и се дава основа за антиевропейски настроения у широки кръгове от българското общество. Кабинетът носи отговорност за създаването на подобни нагласи и ще носи всички последствия за това“, категоричен е Симеон Славчев.